Encaustic Art

Encaustic betekent inbranden en deze techniek werd al voor onze jaartelling gebruikt.

De oude Grieken en Egyptenaren ontwikkelden het Encaustic schilderen door kleurpigmenten te mengen met bijenwas. Dit mengsel werd verhit en aangebracht op een ondergrond, bijvoorbeeld op behandeld hout. Om het te kunnen gebruiken als verf, moesten alle materialen verhit worden, anders zou de was meteen weer stollen.

Tegenwoordig gebruiken we gepigmenteerde wasblokjes en speciaal papier. Door de blokjes te verwarmen en te laten smelten op een strijkijzer kunnen we prachtige intuïtieve schilderijen maken.

Het mooie van Encaustic art is dat je niet persé creatief aangelegd hoeft te zijn. Echt iedereen kan Encaustic art leren en het resultaat is keer op keer weer verrassend.

Er zijn verschillende hulpmiddelen in de handel, zoals speciale stempels, pennen, etc. Zelf maak ik alleen gebruik van een simpele strijkbout (zonder stoomgaatjes) en laat mij leiden door mijn intuïtie.


Energie tekeningen

Voor het maken van een Encaustic art tekening stem ik mij eerst af op een situatie of persoon waarvoor ik de tekening wil gaan maken. De kleuren kies ik met mijn ogen dicht en ik word hierbij geleid door mijn gidsen. Iedere tekening is hierdoor heel uniek en persoonlijk. Keer op keer verwonder ik mij weer over de prachtige tekeningen vol met symboliek die zijn ontstaan.

Doordat de tekeningen zijn afgestemd bevatten ze ook energie. Ik heb gemerkt dat deze energie helend kan werken. Als jij een persoonlijk tekening wilt is dat mogelijk. Je kunt hiervoor contact met mij opnemen.


Leer in 1 avond intuïtief tekenen met bijenwas!

We beginnen de avond met een korte kennismaking en een uitleg over Encaustic Art. Daarna doen we gezamenlijk een meditatie om in de juiste afstemming te komen. Je leert hoe je de bijenwas op kunt brengen, wat de kleuren betekenen en je leert hoe je de symbolen die in de tekening verschijnen kunt interpreteren. Het doel is niet om technieken aan te leren, maar juist het plezier te ontdekken in het intuïtief maken van bijenwas tekeningen.

Deze workshop is inclusief koffie/thee en alle benodigde materialen.


Reacties van cursisten:

Hallo Jose. Ik wil je langs deze weg nog even bedanken voor de fijne avond die wij gisteren hebben gehad.Het was voor mij zeker een leerzame en gezellige avond. Ook jou lieve ontvangst en uitleg gaf mij een goed gevoel. Er was een fijne sfeer. Dat vind je niet overal.