Bach Bloesemtherapie

Genezen met de kracht van bloesemremedies

 

De Bach Bloesemtherapie is een natuurlijke en zeer eenvoudige geneeswijze. De remedies zijn ontdekt door dr. Eduard Bach (1886 – 1936). Hij was een succesvol arts en homeopaat met een goedlopende praktijk in Londen. Dr. Bach was ervan overtuigd dat de geestelijke toestand van de mens een belangrijke rol speelt in het gezond blijven en in het herstel van een ziekte. Zijn motto was: ‘Kijk naar de mens achter de ziekte. Behandel de persoon en niet de kwaal’.

 

Door een groot inlevingsvermogen en na intensieve studies ontdekte Dr. Bach dat er in de bloesem van bomen en planten een geneeskrachtige werking zit. Na een lange zoektocht had hij in totaal 38 remedies gevonden. Bij iedere remedie past een bepaalde gemoedstoestand.

 

Dr. Bach maakte een indeling in 7 hoofdgroepen:

1 Angst
2 Onzekerheid
3 Gebrek aan interesse in het Hier&Nu
4 Eenzaamheid
5 Overgevoeligheid
6 Wanhoop en moedeloosheid
7 Overbezorgdheid om anderen

 

De Bach-bloesemremedies maken deel uit van een holistische behandeling, dat wil zeggen dat ze de gehele persoon behandelen en niet slechts de symptomen van de kwaal. Er wordt uitgegaan van het principe dat iedere ziekte voortkomt uit het niet in balans zijn van het individu, of dat nu lichamelijk of geestelijk of psychisch is, en dat de natuur al voor alle geneesmiddelen heeft gezorgd in de vorm van planten, bronwater, frisse lucht en zonlicht.

Bij het kiezen van de remedie wordt met bepaalde aspecten rekening gehouden: met de mentale en emotionele toestand, met de gewoontes, de aard, de persoonlijkheid, houding en typerende gedragingen van de persoon. Er worden meestal niet meer dan vijf remedies tegelijk gebruikt en over het algemeen geldt: hoe minder remedies hoe beter. Dr. Bach onderkende dat iemand aard en persoonlijkheid overeenkomen met een bepaalde remedie, en dat voor sommige problemen de remedie langer gebruikt dient te worden dan voor andere. De remedie wordt gebruikt zolang de persoon die nodig denkt te hebben, en wordt weer opnieuw gebruikt als het probleem zich weer voordoet.

Wie zijn erbij gebaat?

De Bach-bloesemremedies zijn een zegen voor iedereen; zij bieden ieder mens de nodige ondersteuning voor het welzijn van lichaam en geest. Voor een ieder die zich geestelijk of emotioneel niet helemaal optimaal voelt zijn de Bach Bloesemremedies een aanrader. Ze kennen geen bijwerkingen, zijn niet verslavend en belemmeren de werking van andere geneesmiddelen niet. Bach-bloesemremedies zijn veilig voor baby’s, kinderen en zelfs geschikt voor dieren.

Bach-Bloesemremedies kunnen alleen worden gebruikt, of samen met andere behandelingsvormen. Ze worden door veel therapeuten gebruikt die afkomstig zijn uit verschillende richtingen binnen de alternatieve geneeskunde. In feite is het niet goed voor te stellen welke therapie niet samengaat met de Bachremedies! Het mooiste ervan is dat het eenvoudig, veelzijdig en effectief is.

Let op! De Bach-bloesemremedies vervangen geen noodzakelijke medische handelingen.

Wat doet het?

De Bach-bloesemremedies helpen om positieve gevoelens en eigenschappen in jezelf naar boven te halen en om nare gevoelens te laten verwerken/verzachten of ermee om te leren gaan. Je wordt je door de Bach-bloesemremedies meer bewust van je gedachten en gevoelens. De bloesems helpen je om van binnenuit te veranderen. Om uit een patroon te komen waarin je bent terechtgekomen.

Enkele voorbeelden waarbij Bach bloesemremedies ingezet kunnen worden:

Stress
Angst
Onverwerkte emoties
Onrust
Slapeloosheid
Nachtmerries
Het nemen van beslissingen
Twijfelachtigheid
Onzekerheid
Eenzaamheid
Lusteloosheid
Verdriet
Voor innerlijke balans
Acceptatie van de situatie
Niet lekker in je vel zitten
Dwangmatig gedrag
Problemen in welke situatie dan ook

 

‘Ziekte is geen wrede straf maar enkel en alleen een correctie; een instrument waarvan onze eigen psyche zich bedient om ons op onze fouten te wijzen, ons te weerhouden van grotere dwalingen en ons te beletten nog meer schade aan te richten – en om ons terug te leiden naar de weg van de waarheid en het licht, die we nooit hadden mogen verlaten’.

Edward Bach